FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Η ψηφιακή τεχνολογία στην οδοντιατρική- CEREC Εκτύπωση E-mail

Η ψηφιακή τεχνολογία στην οδοντιατρική - CEREC

Η ψηφιακή τεχνολογία στην οδοντιατρική έχει κάνει τεράστια βήματα στις μέρες μας. Σε ένα σύχρονο οδοντιατρείο το αναλογικό ακτινολογικό μηχάνημα έχει αντικατασταθεί από ένα ψηφιακό με λιγότερη ακτινοβολία και χρόνο έκθεσης. Για να γίνει μια ακτινογραφία πλέον χρειάζονται μόνο δέκα δεύτερα και το αποτέλεσμα εμφανίζεται στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Στην ενδοδοντία (απονευρώσεις) υπάρχουν πλέον ψηφιακοί εντοπιστές ακροριζίου για ταχύτερη και ακριβότερη τοποθέτηση της γουταπέρκας, του εμφρακτικού υλικού, ενώ παλιότερα το μέγεθος ενός ριζικού σωλήνα υπολογιζόταν ύστερα από πολλές ακτινογραφίες. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η χρήση των τρισδιάστατων απεικονιστικών συστημάτων για την τοποθέτηση εμφυτεύματος σε μία μόνο χειρουργική διαδικασία με την βοήθεια της τεχνολογίας. Mε την βοήθεια της ψηφιακής απεικόνισης της ανατομίας της περιοχής, υπάρχει άμεση επισκόπηση του οστού και της περιοχής τοποθέτησης του εμφυτεύματος.


Η μεγαλύτερη όμως εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην οδοντιατρική βρίσκεται στον χώρο της προσθετικής. Το CEREC (CEramic REConstruction) είναι ένα μηχάνημα αποκατάστασης που επιτρέπει στον οδοντίατρο να παραγάγει μια άμεση ολοκεραμική αποκατάσταση χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή, μία τρισδιάστατη κάμερα και την τεχνολογία CAD/CAM (Computer Aided Design/Computer Aided Manufactured).


Η Cad / Cam γνωστή και ως Ρομποτική οδοντιατρική τεχνολογία σημαίνει οδοντιατρική μηχανικά και σχεδιαστικά υποστηριζόμενη, αποκλειστικά συνεργαζόμενη με ψηφιακή υπολογιστική τεχνολογία, δηλαδή computers. Το σύστημα αυτό αποτελεί το πιο διαδεδομένο σύστημα στον κόσμο, με 25 χρόνια πρακτικής και κλινικής εφαρμογής και έρευνας.


Με το CEREC, τα δόντια μπορούν να αποκατασταθούν σε μια μόνο συνεδρία, παρά τις πολλαπλές συνεδρίες που απαιτούνται με τις προηγούμενες τεχνικές. Επιπλέον, με τις πιό πρόσφατες αναπροσαρμογές του λογισμικού και της πορσελάνης, οι όψεις, οι στεφάνες (θήκες), τα σφραγίσματα, ένθετα και επένθετα πορσελάνης φιάχνονται στο ιατρείο χωρίς αποτυπώματα και πρόχειρες-μεταβατικές αποκαταστάσεις.

Οι περισσότερες οδοντικές αποκατάσεις απαιτούν δύο ή τρείς επισκέψεις στον οδοντίατρο. Αυτό σημαίνει ότι στην πρώτη επίσκεψη, γίνεται η προετοιμασία του δοντιού, το τρόχισμα, και μέχρι την δεύτερη συνεδρία σε μερικές εβδομάδες αργότερα, μια προσωρινή-μεταβατική αποκατάσταση τοποθετείται στο δόντι μέχρι και την επόμενη συνεδρία όπου και θα είναι έτοιμη η στεφάνη από τον οδοντοτεχνίτη. Στην δεύτερη λοιπόν συνεδρία, η προσωρινή αποκατάσταση βγαίνει από το δόντι και αντικαταστάται με την μόνιμη αποκατάσταση, όπου συγκολάται με πρόχειρη κόλλα για να πάρει την τελική της θέση. Στην τρίτη συνεδρία, μετά από πέντε με επτά ημέρες, γίνεται η τελική συγκόληση. Mε το CEREC οι τρείς επισκέψεις συρικνόνονται σε μία, η οποία διαρκεί από μία έως μιάμιση ώρα, και ο ασθενής φεύγει από το οδοντιατρείο με την θήκη του. Η διαφορά μιας θήκης του CEREC με την συμβατική-κλασσική μεταλλοκεραμική θήκη είναι ότι το τρόχισμα είναι πολύ συντηρητικό, λιγότερο και έτσι σώζεται περισσότερος υγιής ιστός του δοντιού παρέχοντας στον ασθενή μια οδοντική αποκατάσταση που ενισχύει το δόντι. Τα τελευταία χρόνια όλες οι μεταλλικές θήκες και τα αμαλγάματα, ασημένια σφραγίσματα, είναι καλό να αντικαθίστανται γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι τα μέταλλα και τα κράματα βλάπτουν τον οργανισμό.

Η διαδικασία είναι η εξής. Αρχικά το τροχισμένο δόντι φωτογραφίζεται με την τρισδιάστατη κάμερα και αποθηκεύεται ως τρισδιάστατο ψηφιακό αρχείο. Έπειτα, το λογισμικό χρησιμοποιείται για να ΄προσεγγίσει΄ τη μορφή αποκατάστασης. Η αποκατάσταση σχεδιάζεται από τον οδοντίατρο χρησιμοποιώντας προτάσεις από το λογισμικό του μηχανήματος, η οποία εξειδικεύεται στις ανάγκες και στην ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενούς . Όταν η σχεδίαση τελιώσει, οι πληροφορίες στέλνονται στη μονάδα κοπής που θα ΄σμιλεύσει΄ την πραγματική αποκατάσταση από έναν κύβο ψημένης και έτοιμης πορσελάνης.

Με το πιο πρόσφατο λογισμικό, οι στεφάνες (θήκες), τα ένθετα και τα επένθετα (onlays και inlays) σφραγίσματα και οι όψεις μπορούν να γίνουν με το CEREC μέσα σε 8 με 18 λεπτά. Εκτός από την άμεση και γρήγορη αποκατάσταση, τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά, των προβληματικών δοντιών, σημειώνεται πλήθος πλεονεκτημάτων μέσω της ρομποτικής οδοντιατρικής, όπως: αποκαταστάσεις τέλειας ακρίβειας – εφαρμογής, άριστη αισθητική και βιοσυμβατότητα. Οι προσθετικές αυτές αποκαταστάσεις δεν έχουν καθόλου μέταλλο, καθώς είναι ολοκεραμικές, μόνο πορσελάνη, ενώ τα χρωματολόγια είναι πιστά αντίγραφα χρωμάτων - οδηγών της οδοντοστοιχίας μας, χαρίζοντας πιστότητα και άριστη χρωματική απόδοση. Επίσης, οι εταιρείες έχουν κυκλοφορήσει πολύ υψηλής ποιότητας και αισθητικής κεραμικά blocks, τα οποία μιμούνται ακριβώς τη δομή και τις φυσικές ιδιότητες (χρώμα, αντανάκλαση φωτός) ακόμη σε δόντια που έχει γίνει λεύκανση.

Ζώντας στην εποχή της ελάχιστα επεμβατικής ιατρικής - οδοντιατρικής, το σύστημα αυτό προσφέρει λιγότερη αποκοπή δοντιού, χαρίζοντας αισθητά πλεονεκτήματα. Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζονται αποτυπώματα, πολλές αναισθησίες και ραντεβού, δημιουργία προσωρινών - μεταβατικών εργασιών με τα γνωστά προβλήματα, όπως ευαισθησία δοντιών, σπάσιμο ή ξεκόλλημα προσωρινών.

Τα παρακάτω νούμερα απεικονίζουν την εκπληκτική διείσδυση του CEREC στα οδοντιατρεία:

- Περισσότερα από 30.000 CEREC έχουν εγκατασταθεί (29.000 οδοντιατρικά σε πάνω από 90 χώρες του κόσμου.

- 12.5 Εκατομμύρια αποκαταστάσεις έγιναν πέρσυ, εκ των οποίων τα 7.5 με συστήματα SIRONA

- Τα 2/3 όλων των CAD/CAM αποκαταστάσεων παγκοσμίως 'κόβονται' στα συστήματα CAD/CAM.

- Περισσότερες από 20 εκατομμύρια αποκαταστάσεις έχουν τοποθετηθεί συνολικά.

- Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια ασθενείς έχουν θεραπευθεί με επιτυχία.

- Μια αποκατάσταση CEREC τοποθετείται κάθε 10 δευτερόλεπτα.

athens-cerec-dentistDDS, PhD Μαρία Τσάγκαρη

OΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ, ΠΡΟΣΘΕΤΟΛΟΓΟΣ

Βασ.Παύλου 102, Βούλα

Ινστιτούτο Οδοντιατρικής

Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)

Vrij Universitet Amsterdam

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Acta, Άμστερνταμ

PhD "Το χρώμα στις όψεις πορσελάνης"

Εκπαιδεύτρια CEREC Sirona

Μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Ψηφιακής Yπολογιστικής Οδοντιατικής

www.voulasmile.com